Coffee

Museum

The goal of Sikh Museum is to provide a world-class virtual online repository of the Sikh experience.

More
Presentation

News

Recent news about Sikhs around the world

More
Wallet

FAQ

Frequesntly asked question!

not available now

Vaisakhi Mela

Vaisakhi Mela on 19th May 2013


Click here for Vaisakhi Mela Flyer


Vaisakh is de Indiase maand waarin twee belangrijke gebeurtenissen van het Sikh geloof en cultuur worden herinnerd en gevierd. 
De eerste belangrijke gebeurtenis is de oprichting en geboorte van de Khalsa door Sri Guru Gobind Singh Ji in 1699. De oprichting van de Khalsa bestaat uit twee belangrijke aspecten. Het eerste aspect was dat de Sikhs een eigen identiteit kregen waarin de samenleving een Sikh zou herkennen, zowel uiterlijk als innerlijk. 
Het tweede aspect was dat Guru Gobind Singh Ji een einde maakte aan de Guru traditie. 
Het tweede aspect was dat Guru Gobind Singh Ji een einde maakte aan de Guru traditie. 
Na Guru Gobind Singh Ji zou er geen nieuwe Guru worden benoemd, maar deze hoedanigheid zou worden vastgelegd in het eeuwige gedocumenteerde heilige boek voor de Sikhs. Centraal hierbij is dat de verantwoordelijkheid níet aan de Guru’s of priesters wordt overgelaten, maar aan de mensen zelf.
Het is hun eigen verantwoordelijkheid om een beter mens te worden, naar God te luisteren en eenheid te voelen met God zelf. Het heilige Boek kan beschouwd worden als een leidraad voor de Sikhs met inhoudelijke teksten van de Guru’s en overige heiligen om Gods pad te vinden en te volgen.

De tweede belangrijke gebeurtenis in de maand Vaisakh is het oogfeest en de bloeiperiode. Binnen deze maand bloeien de gewassen en alles staat in het teken van lente en nieuwe geboorte. De maand Vaisakh wordt gekenmerkt door de vele vrolijke en sensationele oogfeesten die gehouden worden in Punjab.

Deze twee belangrijke gebeurtenissen worden wereldwijd door alle Sikhs feestelijk gevierd in de maand Vaisakh. Deze feestelijke vieringen worden ook Vaisakhi Mela genoemd. Daarom is er begonnen om in 1986 ook een Vaisakhi Mela te organiseren voor en door de Sikh gemeenschap in Rotterdam. Door de hechte Rotterdamse Sikh gemeenschap werd dit in de beginjaren voornamelijk gevierd door sportactiviteiten zoals zeskamp, hardlopen, hockey en activiteiten voor kinderen. Doordat de gemeenschap in Rotterdam en in heel Nederland door de jaren heen is toegenomen, is de Vaisakhi Mela in Rotterdam uitgebloeid van regionale Mela tot een internationale Mela. Tegenwoordig wordt de Rotterdamse Mela ook gekenmerkt door een international voetbaltoernooi voor de Indiase jongeren met teams uit diverse landen. Daarnaast zijn de activiteiten voor de kinderen enorm toegenomen zoals voetbaltoernooi voor jongens en een trefbaltoernooi voor meisjes. Ook worden er traditionele sportactiviteiten, zoals kogelstoten, hardlopen en touwtrekken, georganiseerd voor alle leeftijdsgroepen. Hiernaast treden diverse muziek- en dansgroepen op in de Mela om de aanwezigen te amuseren.

Wij hopen u hiermee een algemeen beeld te hebben gegeven over de Vaisakhi Mela in Rotterdam en heten u van harte welkom bij deze feestelijkheden.

Important Links

Image 03
Route Description

Click here for route to Mela Location

Image 02 Vaisakhi Mela on 19th May

This year we are going to celebrate Vaisakhi Mela on 19th May. All sangat is heartly welcome.

More